vineri, 13 februarie 2015

Prezentarea localitatii

Populatie: 7902
Gospodarii: 230
Nr. locuinte: 2956
Nr. gradinite: 2
Nr. scoli: 2
Nr. licee: 1
Asezarea geografica:
Oraşul Bălan este situat în perimetrul Nord-Estic al judeţului Harghita, adică în zona centrală a Carpaţilor Orientali, la poalele Haşmaşului Mare.
Se află în imediata vecinătate a comunei Sândominic, având acces la drumul naţional nr. 12 (Miercurea Ciuc - Gheorgheni). Miercurea Ciuc se află la 42 km, Gheorgheni se aflã la 19 km.
Activitati specifice zonei:
Prelucrarea industrială a lemnului
Turism montan
Colectarea ciupercilor şi fructelor de pădure
Activitati economice principale:
Prelucrarea lemnului
Prelucrarea cărnii
Obiective turistice:
Turistic Bălanul este cunoscut iubitorilor de munte ca punct de plecare în expediţiile spre Piatra Singuratică (1587 m), Hăşmaşul Mare (1793 m), Hăşmaşul Mic (1767 m), precum şi spre Lacul Roşu şi Cheile Bicazului.
Din oraş spre Piatra Singuratică sau Piatra Unică, unde se găseşte şi o cabană, sunt două trasee marcate: cu bandă albastră şi triunghi roşu ce sunt accesibile atât vara cât si iarna, timpul mediu fiind de o oră şi jumătate. Din acest punct se ramifică mai multe trasee spre Lacul Roşu şi Cheile Bicazului (prin şaua Pângărati aproximativ 5 ore, prin Pârâul Oii aproximativ 4 ore, prin Vârful Ucigasul aproximativ 6 ore si prin Trei Fântâni, traseu nemarcat, aproximativ 6 ore) în Nord şi spre Valea Rece Lunca de Sus în Sud.
De asemenea, Bălanul este cuprins în Drumul Molidului, circuit care parcurge în parte traseul de odinioară al unei căi ferate înguste şi care se poate circula pe jos, cu bicicleta, cãlare pe schiuri şi sănii trase de câini fiind marcat atât cu indicatoare cât şi cu marcaje turistice.
Alte locuri pitoreşti sunt izvorul geografic al Oltului, traseu marcat cu bandă albastră şi accesibil cu maşina, izvorul geografic al Mureşului şi lacul de acumulare Mesteacănul de pe râul Olt.
Frumuseţile legate de Munţii Hăşmaşului din punct de vedere peisagistic sunt completate de marea varietate floristică (floarea de colţ, sângele voinicului, bulbucul de munte) şi faunistică (ursul brun, capra neagră, cocoşul de munte, râsul, cerbul carpatin) multe din acestea fiind ocrotite de lege.
Evenimente locale:
Zilele oraşului Bălan
Festivalul Internaţional de Dans Modern "La poalele Hăşmaşului"
Festivalul Internaţional de Dans "Botorka"
Facilitati oferite investitorilor:
Forţă de muncă ieftină
Clădiri şi spaţii comerciale la preţuri avantajoase
Mediu nepoluat fizic şi sonor
Proiecte de investitii:
Reabilitarea DJ 125A km 4 - Gheorgheni
Construirea unei pârtii de schi
Asfaltarea străzii Florilor, pe un transon de 1,6 km
Reabilitare termică la blocuri de locuit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu